WETGEVING
VOERTUIGKENNIS
Verkeerstekens en aanwijzingen
Gebruik van de weg
Voorrang en voor laten gaan
Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres
Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties
Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden
Gevaarherkenning
Proefexamens

Speed pedelec

Speed pedelec

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec is een elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot 45 kilometer per uur. Anders gezegd: je kunt met een speed pedelec 45 kilometer per uur fietsen. Om deze snelheid te bereiken moet je meestal wel flink doortrappen. Net als bij de standaard elektrische fiets is de trapondersteuning elektrisch. Dit betekent dat je te maken hebt met een accu die tijdens de rit stroom verbruikt en die dus een beperkt aantal kilometers trapondersteuning biedt. Het aantal kilometers dat je kunt fietsen, is afhankelijk van het merk en de ondersteuning die je instelt; meestal kun je kiezen voor bijvoorbeeld veel, gemiddeld of normale ondersteuning.

Welke regels gelden er voor de speed pedelec?

De speed pedelec valt onder de bromfietsen. Dat betekent dat speed pedelecs binnen de bebouwde kom op de rijbaan moeten rijden, waar een toegestane snelheid van 45 km/u geldt. Als er een gecombineerd fiets/bromfietspad is, rijdt de speed pedelec daar met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.
Buiten de bebouwde kom horen speed pedelecs thuis op het gecombineerde fiets/bromfietspad; daar mag je 40 km/u rijden. Als er geen gecombineerd fiets/bromfietspad is, rijdt de speed pedelec op de rijbaan met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur.

De bestuurder moet op de speed pedelec altijd een goedgekeurde helm dragen. De speed pedelec moet voorzien zijn vaan een gele bromfiets kentekenplaat.
Volgens de wet moet een bromfiets en dus ook een speed pedelec een achteruitkijkspiegel hebben.
De bestuurder moet minimaal een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) hebben.
Een speed-pedelec moet minimaal een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) hebben.

Artikel 1 van het RVV.
Speed pedelec: elektrische bromfiets met trapondersteuning waarvan de aandrijfkracht aanhoudt als het voertuig de snelheid van 25 km per uur overschrijdt.