WETGEVING
VOERTUIGKENNIS
Verkeerstekens en aanwijzingen
Gebruik van de weg
Voorrang en voor laten gaan
Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres
Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties
Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden
Gevaarherkenning
Proefexamens

Waarschuwingslampjes

Op het dashboard kunnen verschillende waarschuwingslampjes branden en ook nog in verschillende kleuren. Hieronder volgt een overzicht van veel voorkomende waarschuwingslampjes. Ze geven een waarschuwing als er echt een probleem is met de auto. Let ook goed op hun kleur: bij een oranje waarschuwingslampje kun je nog wel even doorrijden, mits je volgende bestemming de garage is. Bij een rood waarschuwingslampje moet je de auto meteen aan de kant zetten.

Vaak branden er een aantal dashboard lampjes tijdens het starten van de auto. Dit is een controle zodat je kunt zien of de lampjes nog wel werken. Als je ziet dat bepaalde lampjes niet meer werken, moet je deze laten repareren. Wanneer er namelijk echt iets aan de hand is, kan dit niet duidelijk gemaakt worden door middel van de waarschuwingslampen.

motorstoringOnthoud goed dat je van het CBR altijd meteen moet stoppen op een veilige plaats als er een rood waarschuwingslampje brandt of gaat branden.
Brandt een geel waarschuwingslampje dan mag je van het CBR doorrijden naar een autogarage om te laten controleren wat er aan de hand is.
MAAR: Knippert het gele lampje dat een motorstoring aangeeft dan moet je van het CBR meteen stoppen op een veilige plaats.


Hieronder de RODE en de Gele waarschuwingslampjes waarvan het CBR vind dat je meteen moet stoppen op een veilige plaats wanneer deze gaan branden tijdens het rijden:

remmenDit lampje brandt of gaat branden wanneer de parkeerrem aangetrokken of ingeschakeld is, en de auto gestart is. Controleer of dit het geval is en zorg ervoor dat de handrem er van af gehaald wordt. Blijft het waarschuwingslampje branden? Dit kan komen door te weinig remvloeistof, slijtage aan de remblokken of een probleem met het ABS-systeem. Stop de auto. Doorrijden kan gevaarlijk zijn. Bel een monteur of de Wegenwacht om vast te stellen wat verder het probleem kan zijn.

oliepeilDit geeft aan dat het oliepeil te laag of te hoog is. Dit kan ernstige schade aan je motor opleveren, want de olie moet zorgen dat je motor ‘gesmeerd’ loopt. Olie peilen en zo nodig bijvullen of aftappen. Blijft het lampje toch branden schakel dan direct een monteur of de Wegenwacht in en rijd niet verder.

accu dynamoHet acculampje brandt altijd even als je de motor start maar moet daarna vanzelf uitgaan. Als het blijft branden kan er iets mis zijn met de dynamo, de stroomkabels of een aandrijfsnaar. Stop op een veilige plek en bel de Wegenwacht voor advies. Wellicht is het toch mogelijk om nog even door te rijden. In elk geval moet je langs de dealer om de dynamo te laten controleren.

koelvloeistof temperatuurEr is iets mis met je koelsysteem. Daardoor kan de motor oververhit raken en ernstige schade oplopen. Stop en kijk of er nog voldoende koelvloeistof in het reservoir zit. Vul zo nodig koelvloeistof bij. Voorzichtig: als de motor oververhit is kun je beter een monteur of de Wegenwacht bellen!

Hieronder de OVERIGE waarschuwingslampjes waarvan het CBR vind dat je mag doorrijden:

achterruitverwarmingDit lampje brandt wanneer je de achterruit verwarming hebt ingeschakeld.

Iedere stroomverbruiken zorgt ervoor dat je meer brandstof verbruikt. Gebruik daarom de achterruitverwarming niet langer dan nodig is om voldoende zicht naar achteren te hebben.

TIP: Het CBR kan aan je vragen of je mag gaan rijden als de achterruitverwarming defect is. Zeg maar gewoon ja, want de achterruitverwarming is niet verplicht. Of heb je wel eens een cabriolet met open dak gezien met achterruitverwarming?

tpms bandenspanningSteeds meer auto’s hebben een controlesysteem voor de bandenspanning en vanaf 2014 is dit op nieuwe auto’s zelfs verplicht. Als dit lampje brandt heeft een van de banden te weinig spanning en is mogelijk zelfs lek. Parkeer de auto op een veilige plaats en controleer de banden. De afkorting van dit systeem is: TPMS (Tyre Pressure Monitoring Systeem).
Het bandenspanningscontrolesysteem zijn elektronische sensoren die in de wielen gemonteerd worden die continu de bandenspanning van de banden registreert. Zodra de bandenspanning van één van de banden te hoog of te laag is krijg je automatisch een melding op het dashboard dat er iets mis is. In steeds meer examens bij het CBR krijg je hier vragen over.

motorstoringAls dit lampje brandt is er iets mis met de motor of met de elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking regelt. Als het knippert is er mogelijk een heel ernstig probleem. Controleer peil van motorolie en koelvloeistof. Knippert het lampje, dan direct stoppen op een veilige plaats en de Wegenwacht bellen.
voorruitverwarmingAls dit lampje brandt betekent dit dat de blazers van de auto die op de ruit gericht staan aan het werk zijn. Dit is voornamelijk handig bij beslagen ruiten. Ook als er zich condens op de autoruiten bevindt, kan je via de blazers van de auto de ruit schoon blazen.

In tegenstelling tot de achterruitverwarming is de voorrruitontwaseming wel verplicht. Is deze defect? Dan mag je niet gaan rijden.

brandstofniveau laagDit waarschuwingslampje gaat branden wanneer het brandstofniveau aan de lage kant is in je auto. Je dient zo snel mogelijk te tanken.

Je kunt aan het pijltje zien aan welke kant van de auto je tankdop zit. In het geval van de foto zit de opening dus aan de linkerzijde.

cruise controlDit lampje is zichtbaar wanneer je de cruise control hebt ingeschakeld. De auto blijft zo een constante snelheid rijden, totdat het gas- of rempedaal wordt ingetrapt. Bij het intrappen van het rempedaal zal de auto van cruise control afgaan. Het lampje zal daardoor uitgaan wanneer je remt. Wanneer je gas bij geeft zal het lampje wel blijven branden. Wanneer het gas losgelaten wordt zal de snelheid weer terugzakken naar de snelheid waarop de cruise control is ingesteld.

Het rijden met ingeschakeld cruise control is GUNSTIG voor het brandstofverbruik.

gordelDit lampje van de gordel gaat branden wanneer iemand in de auto de gordel niet gebruikt. Ook kan het zijn dat wanneer je een zwaar voorwerp op een stoel legt, het lampje gaat branden. Dit komt omdat het lampje bij een bepaald gewicht op de stoel gaat branden. Lichte voorwerpen kunnen op de stoel liggen zonder deze melding te krijgen.
Het lampje van de auto met openstaande deuren geeft aan dat er een portier openstaat. Vaak zie je ook welk portier dit is. Wanneer bij de nieuwere auto’s bijvoorbeeld linksachter openstaat, zie je dat linksachter rood wordt op de boardcomputer.

Als dit lampje gaat branden kan er iets mis zijn met de stuurbekrachtiging van de auto. Dit merk je doordat het sturen van de auto zwaarder wordt, voornamelijk met lage snelheden, bij het parkeren of draaien van de auto. Het kan zijn dat het stuurbekrachtigingsolie niveau laag is. Laat dit altijd even controleren bij een garage bij je in de buurt.

De afkorting ABS staat voor Antiblokkeersysteem. Het voorkomt dat de banden van een auto blokkeren wanneer er krachtig wordt geremd. Dit zorgt er dus voor dat een auto minder snel in een slip kan raken. Wanneer dit lampje brandt betekent dit dat er een storing in het systeem zit, het ABS systeem is uitgeschakeld. Je remmen doen het nog wel gewoon. Laat dit op korte termijn repareren.

storing airbagHet kan zijn dat er een storing in het airbag systeem zit wanneer dit lampje gaat branden. Pas goed op, momenteel werken de airbags dus niet, dit kan voor ernstig letsel bij een aanrijding zorgen. Laat het zo snel mogelijk controleren bij een garage bij je in de buurt. Wanneer je de airbag uitschakelt, bijvoorbeeld bij een kinderzitje, dan is het normaal dat het airbag lampje blijft branden.