WETGEVING
VOERTUIGKENNIS
Verkeerstekens en aanwijzingen
Gebruik van de weg
Voorrang en voor laten gaan
Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres
Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties
Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden
Gevaarherkenning
Proefexamens

Waarschuwingslampjes

Vaak branden er een aantal dashboard lampjes tijdens het starten van de auto. Dit is een controle zodat je kunt zien of de lampjes nog wel werken. Als je ziet dat bepaalde lampjes niet meer werken, moet je deze laten repareren. Wanneer er namelijk echt iets aan de hand is, kan dit niet duidelijk gemaakt worden door middel van de waarschuwingslampjes.

Op het dashboard kunnen verschillende waarschuwingslampjes branden en ook nog in verschillende kleuren. Hieronder volgt een overzicht van veel voorkomende waarschuwingslampjes. Ze geven een waarschuwing als er een probleem is opgemerkt aan de auto of onderdeel van de auto.

Waarschuwingslampjes kunnen verschillende kleuren hebben. De meest voorkomende kleuren zijn net als de kleuren van verkeerslichten groen, oranje (geel) en rood. Bij een groen verkeerslicht kun je doorrijden. Bij een oranje verkeerslicht moet je stoppen, behalve als stoppen redelijkerwijze niet mogelijk is. Bij een rood verkeerslicht ben je verplicht om te stoppen.In dit overzicht wordt begonnen met de rode waarschuwingslampjes. Bij sommige van deze rode lampjes moet je direct stoppen op een veilige plaats. Welke dit zijn kun je hieronder rustig nalezen.

Hieronder een overzicht van de rode waarschuwingslampjes die kunnen branden:

waarschuwingslampje oliepeilDit geeft aan dat het oliepeil te laag of te hoog is. Dit kan ernstige schade aan je motor opleveren, want de olie moet zorgen dat je motor ‘gesmeerd’ loopt. Stop op een veilige plaats, controleer het oliepeil en vul zo nodig bij. Blijft het lampje toch branden schakel dan direct een monteur of de Wegenwacht in en rijd niet verder.

waarschuwingslampje koelvloeistof temperatuurEr is iets mis met je koelsysteem. Daardoor kan de motor oververhit raken en ernstige schade oplopen. Stop en kijk of er nog voldoende koelvloeistof in het reservoir zit. Vul zo nodig koelvloeistof bij. Voorzichtig: als de motor oververhit is kun je beter een monteur of de Wegenwacht bellen!

waarschuwingslampje accu dynamoHet acculampje brandt altijd even als je de motor start maar moet daarna vanzelf uitgaan. Als het blijft branden kan er iets mis zijn met de dynamo, de stroomkabels of een aandrijfsnaar. Stop op een veilige plek en bel de Wegenwacht voor advies. Wellicht is het toch mogelijk om nog even door te rijden. In elk geval moet je langs de dealer om de dynamo te laten controleren.
waarschuwingslampje remsysteemDit lampje brandt of gaat branden wanneer de parkeerrem aangetrokken of ingeschakeld is, en de auto gestart is. Controleer of dit het geval is en zorg ervoor dat de handrem er van af gehaald wordt.Er bestaan ook aparte waarschuwingslampjes voor de parkeerrem. Dit is per automerk verschillend. Een voorbeeld van het waarschuwingslampje voor de parkeerrem zie je hieronder.
Blijft het waarschuwingslampje branden? Dit kan komen door te weinig remvloeistof, slijtage aan de remblokken of een probleem met het ABS-systeem. Stop de auto. Doorrijden kan gevaarlijk zijn. Bel een monteur of de Wegenwacht om vast te stellen wat verder het probleem kan zijn.
waarschuwingslampje parkeerremDit lampje brandt of gaat branden wanneer de parkeerrem aangetrokken of ingeschakeld is, en de auto gestart is. Controleer of dit het geval is en zorg ervoor dat de handrem er van af gehaald wordt.
Stop meteen op een veilige plaats als dit lampje gaat branden. Controleer het niveau van de remvloeistof en vul zo nodig bij.
Heb je geen remvloeistof bij je, neem dan contact op met en garage of de wegenwacht.
Doorrijden met een laag remvloeistofniveau kan levensgevaarlijke situaties opleveren.
waarschuwingslampje ABSAls het ABS lampje brandt kunnen er verschillende oorzaken zijn. Er kan een ABS sensor kapot zijn, of een storing ergens in de ABS module.
Doorrijden kan, alleen het ABS werkt niet meer. Bij hard remmen kunnen de remmen gaan blokkeren. Ga binnenkort naar de garage om de oorzaak te laten onderzoeken.
waarschuwingslampje ABS geelMeestal is het ABS lampje rood van kleur. Bij sommige automerken is de kleur geel zoals hiernaast.
waarschuwingslampje versleten remblokkenDit symbool geeft aan dat de remblokken zijn versleten. Het wordt nu heel snel tijd om een afspraak bij de garage te maken om de remblokken te laten vervangen. Wacht je te lang met vervangen, dan gaan de remschijven ook extra slijten en dat wordt een extra hoge kostenpost.
Bij sommige automerken licht het symbool niet rood op, maar geel zoals op de afbeelding hiernaast.
waarschuwingslampje airbagHet kan zijn dat er een storing in het airbag systeem zit wanneer dit lampje gaat branden. Pas goed op, momenteel werken de airbags dus niet, dit kan voor ernstig letsel bij een aanrijding zorgen. Laat het zo snel mogelijk controleren bij een garage bij je in de buurt. Wanneer je de airbag uitschakelt, bijvoorbeeld bij een kinderzitje, dan is het normaal dat het airbag lampje blijft branden.

Het praktijkexamen bij het CBR gaat NOOIT door als dit lampje brandt!

waarschuwingslampje autogordelDit lampje van de gordel gaat branden wanneer iemand in de auto de gordel niet gebruikt. Ook kan het zijn dat wanneer je een zwaar voorwerp op een stoel legt, het lampje gaat branden. Dit komt omdat het lampje bij een bepaald gewicht op de stoel gaat branden. Lichte voorwerpen kunnen op de stoel liggen zonder deze melding te krijgen.
Het lampje van de auto met openstaande deuren geeft aan dat er een portier openstaat. Vaak zie je ook welk portier dit is. Wanneer bij de nieuwere auto’s bijvoorbeeld linksachter openstaat, zie je dat linksachter rood wordt op de boardcomputer.
waarschuwingslampje kofferbak openStoppen op een veilige plaats om de kofferbak te sluiten is de oplossing als dit waarschuwingslampje brandt.
waarschuwingslampje motorkap openGaat dit lampje branden dan is de oplossing vrij eenvoudig. Even stoppen op een veilige plaats en de motorkap goed sluiten.
waarschuwingslampje stuurbekrachtigingAls het waarschuwingslampje voor de stuurbekrachtiging op het dashboard gaat branden, is dat een indicatie dat de stuurbekrachtigingsvloeistof bijna op is of dat er een storing in het systeem zit. Het
eerste wat je moet doen is het peil controleren en als het peil laag is bijvullen. Als je merkt dat je het niveau van de stuurbekrachtigingsvloeistof regelmatig moet bijvullen breng dan de auto naar een garage, want er kan een lek in een van de leidingen zitten.

Als dit lampje brandt, kun je blijven rijden, maar
je zult merken dat de besturing zwaar is, dus wees voorzichtig want het kost meer moeite om de auto te besturen.  Vroeger hadden veel auto’s geen stuurbekrachtiging? Het sturen, vooral bij lage snelheden en veel sturen zoals parkeren was best wel een inspanning. In ieder geval had je dan je armen een beetje getraind :-).

Dan volgen hieronder de gele waarschuwingslampjes. In de meeste gevallen kun je doorrijden als een geel waarschuwingslampje brandt op het dashboard. In sommige gevallen is het echter raadzaam om wel even te stoppen op een veilige plaats om te controleren wat er aan de hand is. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende gele waarschuwingslampjes.

waarschuwingslampje motorstoringAls dit lampje brandt is er iets mis met de motor of met de elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking regelt. Als het knippert is er mogelijk een heel ernstig probleem. Controleer peil van motorolie en koelvloeistof. Knippert het lampje, dan direct stoppen op een veilige plaats en de Wegenwacht bellen.

TPMSSteeds meer auto’s hebben een controlesysteem voor de bandenspanning en vanaf 2014 is dit op nieuwe auto’s zelfs verplicht. Als dit lampje brandt heeft een van de banden te weinig spanning en is mogelijk zelfs lek. Parkeer de auto op een veilige plaats en controleer de banden. De afkorting van dit systeem is: TPMS (Tyre Pressure Monitoring Systeem).
Het bandenspanningscontrolesysteem zijn elektronische sensoren die in de wielen gemonteerd worden die continu de bandenspanning van de banden registreert. Zodra de bandenspanning van één van de banden te hoog of te laag is krijg je automatisch een melding op het dashboard dat er iets mis is. Sinds 1 november 2014 is dit systeem verplicht op alle nieuw geleverde auto’s.
waarschuwingslampje laag brandstofniveauDit waarschuwingslampje gaat branden wanneer het brandstofniveau aan de lage kant is in je auto. Je dient zo snel mogelijk te tanken. Doorrijden tot de brandstof helemaal op is kan onnodige schade aan de motor opleveren.
Tank je de verkeerde brandstof, bijvoorbeeld benzine in plaats van diesel. moet je meteen stoppen en de motor uitzetten. Bel de wegenwacht en deze zal alle brandstof uit de tank verwijderen. Een duur geintje. Let dan goed op dat je de juiste brandstof tankt.
Je kunt aan het pijltje zien aan welke kant van de auto je tankdop zit. In het geval van de foto zit de opening dus aan de linkerzijde van de auto.