WETGEVING
VOERTUIGKENNIS
Verkeerstekens en aanwijzingen
Gebruik van de weg
Voorrang en voor laten gaan
Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres
Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties
Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden
Gevaarherkenning
Proefexamens

Oversteekplaatsen

oversteekplaatsen e1566944101611

Op bovenstaande foto zie je 2 oversteekplaatsen. Een voetgangersoversteekplaats en een oversteekplaats voor fietsen en bromfietsen.

Een oversteekplaats voor voetgangers (V.O.P.) wordt vaak een zebrapad genoemd. Van ons mag je dat ook gerust blijven doen als je maar weet wat de betekenis ervan is. Als je een voetgangersoversteekplaats nadert moet je voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig voor laten gaan. Dit geldt ook voor voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig die van plan zijn om de V.O.P. over te steken.

Ook mag je geen voertuigen vlak voor of op een voetgangersoversteekplaats inhalen.

Door bord J24 word je gewaarschuwd voor een oversteekplaats voor fietsen en bromfietsen. In tegenstelling tot een V.O.P. hoef je de (brom)fietsers niet voor te laten gaan. Zie je haaientanden voor de oversteekplaats, moet je natuurlijk wel de (brom)fietsers voor laten gaan

Het is verboden om op of binnen 5 meter van een oversteekplaats stil te staan. Dit geldt voor zowel een voetgangersoversteekplaats en voor een oversteekplaats voor fietsen en bromfietsen.