WETGEVING
VOERTUIGKENNIS
Verkeerstekens en aanwijzingen
Gebruik van de weg
Voorrang en voor laten gaan
Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres
Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties
Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden
Gevaarherkenning
Proefexamens

Rijbewijs D

Wie een bus wil besturen met meer dan 8 zitplaatsen (exclusief de chauffeur), heeft een busrijbewijs nodig. Het D-rijbewijs is het ‘gewone’ busrijbewijs. Speciaal voor chauffeurs van kleinere bussen (maximaal 16 zitplaatsen) is het D1-rijbewijs ingevoerd.

2 soorten busrijbewijzen

Er zijn 2 soorten busrijbewijzen: D en D1.

  • D-rijbewijs

    voor chauffeurs van bussen met meer dan 8 zitplaatsen (de bestuurder niet meegerekend).

  • D1-rijbewijs

    voor chauffeurs van kleinere bussen (meer dan 8 en maximaal 16 zitplaatsen, exclusief de bestuurder). Een D1-bus mag maximaal 8 meter lang zijn.

Rijden met een bus met aanhanger

Met een rijbewijs D en D1 mag je een aanhanger tot 750 kilo (toegestane maximummassa) aan jouw bus koppelen. De toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen. Wil je met een zwaardere aanhanger rijden? Dan heb je een DE of D1E-rijbewijs nodig.

Minimumleeftijd voor rijexamens busrijbewijs

Om rijexamen te doen voor D en DE en voor D1 en D1E moet je minimaal 18 jaar zijn en in het bezit zijn van een getuigschrift vakbekwaamheid (code 95). Je mag vervolgens tot jouw 21ste uitsluitend rijden op bussen voor personenvervoer op geregelde diensten binnen Nederland. En op een traject van maximaal 50 kilometer. Of op bussen zonder passagiers.

Verplichte medische keuring bij verlenging busrijbewijs

Houders van rijbewijzen van categorieën D, D1, DE en D1E moeten bij iedere verlenging van hun rijbewijs een medische keuring ondergaan.