WETGEVING
VOERTUIGKENNIS
Verkeerstekens en aanwijzingen
Gebruik van de weg
Voorrang en voor laten gaan
Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres
Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties
Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden
Gevaarherkenning
Proefexamens

Militaire colonne

wet militaire colonne

Een militaire colonne heeft geen bijzondere voorrangsrechten. Wel is het zo dat weggebruikers een militaire kolonie niet mogen doorsnijden, dit geldt alleen op gelijkwaardige kruispunten.

Een militaire colonne hoeft voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig, die op een voetgangersoversteekplaats oversteken of kennelijk op het punt staan zulks te doen, niet voor laten gaan. Wel moet een militaire colonne blinden, voorzien van een witte stok met één of meer rode ringen, en overigens alle personen die zich moeilijk voortbewegen, voor laten gaan.

Als een militaire colonne begonnen is bij een groen verkeerslicht mag de colonne door blijven rijden als het verkeerslicht rood geworden is.

Binnen de bebouwde kom hoeft een militaire colonne aan bestuurders van een autobus niet de gelegenheid geven van een bushalte weg te rijden, wanneer de bestuurder van die autobus door het geven van een teken met zijn richtingaanwijzer zijn voornemen om weg te rijden kenbaar maakt.

milikolo5De militaire colonne is nog niet begonnen om het kruispunt over te steken. De militaire colonne komt van links en jij hebt in dit geval voorrang dus je mag gewoon doorrijden.

 

milikolo3In de situatie hiernaast is de militaire kolonie al bezig het kruispunt over te steken. Je mag de militaire colonne nu niet doorsnijden.

milikolo4Ook als een militaire colonne begonnen is bij een groen verkeerslicht mag de colonne door blijven gaan als het verkeerslicht rood geworden is.

milikolo4 1Als je tussen een militaire colonne terecht bent gekomen verander je niet opeens in een militair. Je mag dus niet de regels van een militaire colonne aan gaan nemen. Voor jou geldt dus dat als het verkeerslicht op rood staat, dat jij gewoon moet stoppen.
In onderstaande situatie moet de gele auto dus stoppen voor het rode verkeerslicht. Het verkeerslicht staat voor de blauwe auto op groen dus die mag gewoon doorrijden.