WETGEVING
VOERTUIGKENNIS
Verkeerstekens en aanwijzingen
Gebruik van de weg
Voorrang en voor laten gaan
Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres
Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties
Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden
Gevaarherkenning
Proefexamens

Uitvaartstoet van motorvoertuigen

vlag uitvaartstoet

Regels bij een naderende uitvaartstoet

Het eerste voertuig van een uitvaartstoet valt niet onder de regeling en moet zich altijd aan de normale voorrangsregels houden. Nader je de volgauto’s van een uitvaartstoet, dan gelden de volgende regels:

  • Als weggebruiker mag je op een gelijkwaardig kruispunt een uitvaartstoet niet doorsnijden.. Het maakt niet uit van welke kant de uitvaartstoet komt, of de uitvaartstoet rechtdoor gaat of afslaat.
  • Voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig die bij een zebrapad willen oversteken, moeten een naderende uitvaartstoet voor laten gaan.
  • Bestuurders van een autobus die een bushalte binnen of buiten de bebouwde kom willen wegrijden, moeten een uitvaartstoet die van achteren nadert voor laten gaan.

Regels voor een uitvaartstoet bij geen gelijkwaardige kruising

De regeling geldt niet op voorrangskruispunten, rotondes, kruispunten met verkeerslichten, invoegstroken en uitritten. Daar gelden voor de uitvaartstoet de normale voorrangsregels.

Officiële uitvaartstoetvlag

De regeling geldt alleen als de motorvoertuigen van de uitvaartstoet, zowel begrafenisauto’s als particuliere volgauto’s, op de juiste manier voorzien zijn van de officiële vlaggen. De uitvaartondernemer deelt deze vlaggen uit.

Uitvaartondernemers zijn niet verplicht de officiële vlaggen te gebruiken. Een uitvaartstoet zonder officiële vlaggen valt niet onder de regeling en moet zich aan de normale voorrangsregels houden.

De officiële uitvaartstoetvlaggen moeten bevestigd worden aan de linkerzijde en rechterzijde van de voertuigen. De vlaggen zijn alleen toegestaan om de overledene naar zijn laatste rustplaats (begraafplaats of crematorium) te begeleiden.

Daarna gaan de vlaggen van de particuliere volgauto’s terug naar de uitvaartondernemer en worden de vlaggen op de begrafenisauto’s afgedekt. Vanaf dat moment gelden weer de normale voorrangsregels.

Rouwkoetsen en verkeersregels

Voor een uitvaartstoet met rouwkoetsen bestaan geen bijzondere verkeersregels. Een bestuurder van een rouwkoets, die deel uitmaakt van een uitvaartstoet, moet zich dus houden aan de normale verkeersregels.

Uitvaartstoet onderbroken

Het kan voorkomen dat een uitvaartstoet tijdens het rijden in kleinere delen uiteen valt. Bijvoorbeeld doordat een aantal volgauto’s moet stoppen voor een rood verkeerslicht of voorrang moet verlenen aan verkeer op een voorrangsweg. Deze kleinere delen (voorzien van de officiële vlaggen) zijn ook weer een uitvaartstoet die op gelijkwaardige kruispunten niet doorsneden mag worden. Dit betekent dat de volgauto’s van zo een uitvaartstoet op gelijkwaardige kruispunten voorrang hebben, ook als zij van links komen of afslaan. Het voorste voertuig van een dergelijke uitvaartstoet moet zich – net als de lijkwagen – aan de normale voorrangsregels houden.