WETGEVING
VOERTUIGKENNIS
Verkeerstekens en aanwijzingen
Gebruik van de weg
Voorrang en voor laten gaan
Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres
Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties
Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden
Gevaarherkenning
Proefexamens

Links inhalen

inhalen autosnelweg

Normaal gesproken haal je links in. Een logisch gevolg hiervan is dat je na het inhalen weer terug gaat naar rechts om andere voertuigen die jou in willen halen daartoe de gelegenheid te geven.
Wat je vooral op autosnelwegen veel ziet voorkomen is dat een auto die ingehaald heeft in de middelste of nog erger in de meest linkse rijstrook blijft rijden. Dit levert gevaarlijke situaties op; deze auto kan dan aan de rechterzijde worden ingehaald. Daarnaast is het zeer goed mogelijk dat deze auto het veelbesproken bumperkleven veroorzaakt. Niet voor niets is de plaats op de weg: “zoveel mogelijk rechts”.

Blijf er aan denken dat ook al mag je inhalen, je dit alleen maar inhaalt als het echt 100% veilig kan. Dus bij twijfel nooit inhalen.

inhalen voor onoverzichtelijke bocht

Het CBR stelt veel vragen over dit onderwerp in het theorie-examen.
De vraag is dan: “Je wil nu inhalen. Mag dat?”
Kijk je te snel naar de afbeelding dan zie je alleen de onderbroken strepen en zou je kunnen antwoorden met: “Ja, dat mag.”
Kijk je iets beter naar de afbeelding dan zie je een helling plus onoverzichtelijke bocht. Als je niet ver genoeg vooruit kunt zien dat de weg vrij is om in te halen, kies je altijd voor: “Nee”. Niet alleen bij het CBR, maar ook straks als je in je eigen auto rijdt, of op een bromfiets of motorfiets!