WETGEVING
VOERTUIGKENNIS
Verkeerstekens en aanwijzingen
Gebruik van de weg
Voorrang en voor laten gaan
Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres
Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties
Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden
Gevaarherkenning
Proefexamens

Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA)

Deze verplichte cursus kun je opgelegd krijgen als bij een politiecontrole blijkt dat je met alcohol op hebt gereden. Het doel van de cursus is dat je niet meer gaat rijden onder invloed. En dat je zo snel mogelijk weer veilig de weg op kunt. Voor jezelf en jouw medeweggebruikers. Want rijden met alcohol op is erg gevaarlijk.

Deze cursus is voor de volgende mensen verplicht:

  • Voor ervaren bestuurders die hebben gereden met een alcoholpromillage tussen de 1,0 en 1,8.
  • Voor ervaren bestuurders die de afgelopen vijf jaar twee keer zijn staande gehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Waarbij het alcoholpromillage een keer hoger was dan 0,5.
  • Voor beginnend bestuurders die hebben gereden met een alcoholpromillage tussen de 0,8 en 1,3.
  • Voor beginnend bestuurders die de afgelopen vijf jaar twee keer zijn aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Waarbij het alcoholpromillage een keer hoger was dan 0,2.
  • Voor iedere bestuurder die een keer niet wilde meewerken aan de ademanalyse van de politie.

Een beginnend bestuurder zit al na 4 of 5 glazen alcoholhoudende drank op dit alcoholpromillage. Voor een ervaren bestuurder is dit na 5 of 6 glazen alcoholhoudende drank. Je ziet dat een rijden met een paar glazen drank op punt 1 een duur grapje kan zijn. Maar belangrijker is dat het rijden met alcohol op levensgevaarlijk kan zijn.

Wordt je voor de tweede keer veroordeeld voor het rijden met teveel drank of drugs, of veroordeeld voor een combinatie van zowel drank áls drugs achter het stuur, dan wordt jouw rijbewijs automatisch ongeldig. Je mag dan geen motorrijtuig meer besturen. Dan geldt de ‘Recidiveregeling alcohol en drugs’. Meer hierover lees je verderop in de cursus.

Deze cursus kost ongeveer 1200 euro.
Je mag blijven rijden tijdens de cursus. Het kan ook zijn dat de rechter of Openbaar Ministerie een rijontzegging heeft opgelegd. Dan mag je uiteraard niet rijden.

Als je deze verplichte cursus niet volgt, word je rijbewijs ongeldig verklaard en mag je uiteraard niet meer rijden.