WETGEVING
VOERTUIGKENNIS
Verkeerstekens en aanwijzingen
Gebruik van de weg
Voorrang en voor laten gaan
Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres
Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties
Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden
Gevaarherkenning
Proefexamens

Snelheidsmeter, toerenteller en dergelijke

welk verplicht

Auto’s moeten voorzien zijn van een goedwerkende snelheidsmeter die ook bij nacht voor de bestuurder goed afleesbaar is.
Verwar de snelheidsmeter niet met de kilometerteller. De kilometerteller registreert het aantal gereden kilometers.
De snelheidsmeter geeft aan wat jouw snelheid is. Veel snelheidsmeters hebben een afwijking. Dat wil zeggen dat je in werkelijkheid langzamer rijdt dan de snelheidsmeter aangeeft.
Een vraag die regelmatig voorkomt bij het CBR is de volgende: “De kilometerteller is defect. Mag je zo gaan rijden?” Het antwoord is JA. Want een kilometerteller is niet verplicht, een snelheidsmeter is wel verplicht.

Veel auto’s zijn uitgerust met een toerenteller. Op de toerenteller kun je aflezen hoeveel toeren de motor per minuut maakt. Je kunt de toerenteller gebruiken als hulpmiddel bij het schakelen naar een andere versnelling. Schakelen naar een hogere versnelling doe je ergens tussen de 2000 en 3500 toeren per minuut.

Naast de snelheidsmeter en toerenteller zijn er soms ook nog andere instrumenten geplaatst. Een erg handig instrument is de brandstofmeter, welke aangeeft hoeveel liter brandstof er ongeveer in de brandstoftank aanwezig is. Verder kunnen er ook een verbruiksmeter, oliedrukmeter, voltmeter, temperatuurmeter of nog andere instrumenten geplaatst zijn.