WETGEVING
VOERTUIGKENNIS
Verkeerstekens en aanwijzingen
Gebruik van de weg
Voorrang en voor laten gaan
Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres
Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties
Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden
Gevaarherkenning
Proefexamens

Waarom de verlichting aan

Op de vorige pagina heb ik geschreven dat je op deze pagina te zien krijgt dat je de verlichting in de eerste plaats aanzet om beter gezien te worden. Kijk eens naar de afbeelding hieronder….

waarom verlichting aan

Ok, hoeveel auto’s heb je geteld met ontstoken verlichting? 3? of 4? Jammer. Het zijn er 5. Kijk maar naar de afbeelding hieronder.

5 autos met verlichting

Zie je de 5 auto’s met de verlichting aan? Nee? Dan zal ik even inzoomen. Kijk naar de afbeelding hieronder…

5 autos met verlichting ingezoomd

Zie je nu de 5 auto’s? Van links naar rechts op de afbeelding. Als eerste met de pijl van boven naar beneden, dat is nummer 1.
Daarachter met de pijl van links naar rechts. Dat is nummer 2.
Vervolgens zie je nog een auto met 2 koplampen. Dat maakt 3. Daarachter zie je een auto waarvan je alleen de linker koplamp ziet. Dat is nummer 4.
Nummer 5 zie je als door de ramen kijkt van de auto die voor je rijdt. Vijf auto;s kin je zien als deze rijden met de lichten aan.
Hoeveel auto’s kun je zien als dezelfde auto’s rijden zonder licht? Geen idee? Sommige mensen zien er 1, hooguit 2. Kijk maar naar de afbeelding hieronder…

zonder verlichting

Is het nu duidelijk dat je in de eerste plaats de verlichting aan doet om beter gezien te worden? Neem maar van mij aan dat op de bovenste afbeeldingen, het voor de bestuurder qua zicht, geen verschil maakt of de verlichting aan of uit is.