WETGEVING
VOERTUIGKENNIS
Verkeerstekens en aanwijzingen
Gebruik van de weg
Voorrang en voor laten gaan
Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres
Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties
Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden
Gevaarherkenning
Proefexamens

Inleiding van het hoofdstuk tegenkomen en inhalen

inhaalverbod

Tijdens een rit kun je te maken krijgen met andere voertuigen die een lagere snelheid hebben dan dat jij rijdt. Je kunt natuurlijk achter deze voertuigen kunnen blijven rijden, maar lijkt het je logisch om een paar kilometer achter een fietser te blijven rijden? Nee toch, dus moet je regelmatig tijdens het rijden een inhaalmanoeuvre uitvoeren.

Hoe en waar je veilig kunt en mag inhalen lees je op de volgende pagina’s. Denk er aan dat bij het inhalen geen gevaar of hinder ontstaat of kan ontstaan voor andere weggebruikers.

Tegenkomen – Algemeen.

In het verkeer kom je regelmatig andere weggebruikers tegen. Normaal gesproken levert dat niet zoveel problemen op. Zeker niet als de rijbaan breed genoeg is.
Het kan ook zo zijn dat je op een smalle rijbaan rijdt die niet breed genoeg is. Als je dan iemand tegenkomt moet je uitwijken. Hoeveel je moet uitwijken is in iedere situatie anders, maar in ieder geval zoveel mogelijk naar rechts.

Het kan ook zo zijn dat er op jouw weghelft een obstakel staat. Staan er geen verkeersborden die regelen wie door mag gaan, dan moet jij het tegemoetkomende verkeer voor laten gaan. Bij het tegenkomen van andere weggebruikers mag je geen groot licht voeren.