Speed pedelec

Speed pedelec

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec is een elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot 45 kilometer per uur. Anders gezegd: je kunt met een speed pedelec 45 kilometer per uur fietsen. Om deze snelheid te bereiken moet je meestal wel flink doortrappen. Net als bij de standaard elektrische fiets is de trapondersteuning elektrisch. Dit betekent dat je te maken hebt met een accu die tijdens de rit stroom verbruikt en die dus een beperkt aantal kilometers trapondersteuning biedt. Het aantal kilometers dat je kunt fietsen, is afhankelijk van het merk en de ondersteuning die je instelt; meestal kun je kiezen voor bijvoorbeeld veel, gemiddeld of normale ondersteuning.

Welke regels gelden er voor de speed pedelec?

De speed pedelec valt onder de bromfietsen. Dat betekent dat speed pedelecs binnen de bebouwde kom op de rijbaan moeten rijden, waar een toegestane snelheid van 45 km/u geldt. Als er een gecombineerd fiets/bromfietspad is, rijdt de speed pedelec daar met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.
Buiten de bebouwde kom horen speed pedelecs thuis op het gecombineerde fiets/bromfietspad; daar mag je 40 km/u rijden. Als er een gecombineerd fiets/bromfietspad is, rijdt de speed pedelec daar met een maximumsnelheid van 40 kilometer per uur.

De bestuurder moet op de speed pedelec altijd een goedgekeurde helm dragen. De speed pedelec moet voorzien zijn vaan een gele bromfiets kentekenplaat.
Volgens de wet moet een bromfiets en dus ook een speed pedelec een achteruitkijkspiegel hebben.
De bestuurder moet minimaal een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) hebben.
Een speed-pedelec moet minimaal een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) hebben.

Maximumsnelheid

Op de rijbaan is de maximumsnelheid 45 kilometer per uur.
Buiten de bebouwde kom op een gecombineerd fiets/bromfietspad 40 kilometer per uur..
Binnen de bebouwde kom op een gecombineerd fiets/bromfietspad 30 kilometer per uur..

Artikel 1 van het RVV.
elektrische bromfiets met trapondersteuning waarvan de aandrijfkracht aanhoudt als het voertuig de snelheid van 25 km per uur overschrijdt.