Rechts inhalen

rechts inhalen

Inhalen geschiedt in normale situaties links.
Op bovenstaande foto rijdt een auto met een lage snelheid in de middelste rijstrook. De donkere auto haalt deze auto links in. Prima, zo hoort het.
De witte auto wil deze auto rechts inhalen . Dat is niet toegestaan. Hieronder wordt uitgelegd wanneer je wel rechts mag inhalen.

Wanneer is rechts inhalen toegestaan?

Er zijn vier situaties dat je rechts mag inhalen.

  • Het is bestuurders toegestaan vlak voor of op rotondes rechts in te halen. Ook is het bestuurders van een motorvoertuig en bromfietsers die de rijbaan volgen toegestaan vlak voor of op rotondes anders dan aan de rechterzijde van de rijbaan te rijden.
  • Files mogen aan de rechterzijde worden ingehaald.
  • Bestuurders mogen trams rechts inhalen.
  • Bestuurders die zich rechts van een blokmarkering bevinden mogen bestuurders die zich links van deze markering bevinden rechts inhalen.

Deze vier uitzonderingen geven aan wanneer rechts mag inhalen. Uiteraard mag je in deze vier situaties ook links inhalen. Van belang blijft altijd de verkeersveiligheid. Als je van plan bent om rechts in te halen let dan ontzettend goed op verkeer wat zich rechts naast of rechts achter je bevindt. Dit kunnen (snor)fietsers en bromfietsers zijn die het slachtoffer worden van een verkeerde inhaalmanoeuvre.

Wanneer is rechts inhalen verplicht?

Meestal moet je links inhalen, soms mag je rechts inhalen. Maar er is 1 situatie waarbij je rechts moet inhalen. Dat is als je achter een bestuurder rijdt die linksaf wil slaan en deze bestuurder heeft richting aangegeven naar links en heeft links voorgesorteerd.
Het lijkt mij ook niet verstandig om een bestuurder die links af wil slaan aan de linkerkant in te halen.

gebruik weg70 2022

De witte auto mag de blauwe auto rechts inhalen. Niet alleen op de rotonde zelf mag een ander voertuig rechts worden ingehaald. Dit mag ook vlak voor een rotonde.

gebruik weg22 2022

Als je in een file rijdt zoals op de afbeelding, mag je links en rechts inhalen. Er is sprake van een file als meerdere auto’s langzamer rijden dan je normaal mag verwachten. Als 1 auto op de autosnelweg 70 kilometer per uur rijdt, is er geen sprake van een file. Rijden 10 of meer auto’s op een autosnelweg langzamer dan 60 kilometer per uur, is er wel sprake van een file. Op de afbeelding is duidelijk sprake van een file.

gebruik weg21 2022 e1658488486520

Bestuurders mogen een tram rechts, maar ook links inhalen. In de meeste gevallen zal een tram rechts ingehaald worden. Soms is de trambaan rechts op de rijbaan aangelegd. In deze situaties haal je een tram links in, om de doodeenvoudige reden dat er dan rechts geen ruimte is.

gebruik weg93 2022

Bij het invoegen en uitvoegen rij je rechts van een blokmarkering. Als je rechts van een blokmarkering rijdt, mag je de voertuigen die links van deze blokmarkering rijden, rechts inhalen.
Op de afbeelding rijdt de witte auto rechts van een blokmarkering. De donkere auto naast de witte auto rijdt ook rechts van de blokmarkering. Dit betekent dat de witte auto de donkere auto NIET rechts mag inhalen.

gebruik weg55 2022

De bromfietser wil links afslaan. Dat is te zien aan de positie op de rijbaan en de richtingaanwijzer. Als je wil inhalen, dan Moet dat aan de rechterzijde. Natuurlijk mag je er ook voor kiezen om achter de bromfietser te blijven rijden. De bromfietser links inhalen mag niet. Gelukkig maar, want dat zou gevaarlijke situaties kunnen opleveren.