Fietsstrook

wet73

Zie je op bovenstaande afbeelding een afbeelding van een fiets op de strook? Nee! Dan is het ook geen fietsstrook, maar een suggestiestrook. De witte auto mag daar dan gewoon parkeren.

Alleen fietsen, snorfietsen en gehandicaptenvoertuigen rijden op een fietsstrook. Bromfietsers rijden niet op een fietsstrook, tenzij dit nodig is om voor te sorteren, uit te wijken of in te halen. Voor het normale rijden gebruiken bromfietsers de rijbaan.

Als er geen afbeeldingen van een fiets op de strook zijn aangebracht, is de strook geen fietsstrook, maar een suggestiestrook. Van een suggestiestrook mag ieder voertuig gebruik maken.

Stilstaan en parkeren op, en op de rijbaan naast, een fietsstrook is niet toegestaan.

Voorsorteren op een fietsstrook is toegestaan. De fietsstrook moet wel voorzien zijn van een onderbroken streep. Is er een doorgetrokken streep langs de fietsstrook aangebracht mag er geen gebruik gemaakt worden van deze fietsstrook door andere voertuigen dan fietsen, snorfietsen en gehandicaptenvoertuigen.

Artikel 1 van het RVV:

fietsstrook: door doorgetrokken of onderbroken strepen gemarkeerd gedeelte van de rijbaan waarop afbeeldingen van een fiets zijn aangebracht.