Brommobiel

wet brommobiel e1708972278156

Een brommobiel is een soort bromfiets. Om een brommobiel te besturen moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs AM.
Aan de achterzijde van een brommobiel moet de maximumsnelheid van 45 kilometer aangegeven zijn. Dit moet op een ronde witte sticker met rode rand. De letterkleur moet zwart zijn.
De maximumsnelheid voor een brommobiel is 45 kilometer per uur. Hierdoor mogen zij niet op een autoweg of autosnelweg rijden. Op deze wegen geldt immers dat het voertuig minimaal 50 of 60 kilometer per uur moet kunnen en mogen rijden.
Wel mogen bestuurders van een brommobiel op wegen zowel binnen als buiten de bebouwde kom rijden. Vandaar dat je ook op een weg buiten de bebouwde kom, waar een maximumsnelheid geldt van 80 kilometer per uur, een brommobiel kunt verwachten.

Een brommobiel is geen motorvoertuig, maar een motorrijtuig.
Een bestuurder van een brommobiel moet wel de regels volgen die voor een motorvoertuig gelden. Dit houdt onder andere in dat:

  • de gordeldraagplicht van toepassing is
  • op de rijbaan gereden moet worden. Dit geldt zowel binnen als buiten de bebouwde kom.
  • een brommobiel niet op het trottoir mag parkeren.
  • bij bord F1: “Verbod voor motorvoertuigen om elkaar onderling in te halen”, de bestuurder van een brommobiel geen andere motorvoertuigen mag inhalen en ook niet zelf ingehaald worden.

Borden C6, C9 en C12 gelden voor bestuurders van een brommobiel.

Artikel 1 van het RVV:
Brommobiel: bromfiets op meer dan twee wielen, die is voorzien van een carrosserie.