Hoe gaat het theorie-examen voor de motorfiets?

Bijna niemand weet wat hem of haar te wachten staat als hij of zij voor de eerste keer bij het CBR een theorie-examen gaat doen.

Om je een beetje voor te bereiden, kun je onderstaande video op je gemak bekijken.

Wat neem je mee naar je theorie-examen?

Neem naar je theorie-examen een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer mee. Dit nummer staat in de e-mail die je hebt ontvangen. Het is handig om je reserveringsnummer op papier mee te nemen. In de examenzaal mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen. De rest van jouw spullen moet je in de locker stoppen. Ook jouw jas, telefoon, rugtas. Alles moet daar in.

Hoe gaat het theorie-examen?

In het theorie-examen krijg je 50 vragen over verkeersregels/verkeersinzicht. Je bent geslaagd als je minimaal 44 vragen goed hebt beantwoord.

Je beantwoordt de vragen op een computer met een touchscreen.. Wil je slagen? Volg dan onze dagcursus of videocursus!

In het filmpje zie je alle stappen die je moet nemen op het examencentrum. Verderop kun je de stappen nog een keer nalezen in het kort.

Hoe lang duurt het theorie-examen?

Voor het gewone theorie-examen heb je 30 minuten de tijd. Voor het theorie-examen met extra tijd en het individueel begeleide examen krijg je allebei 45 minuten.

Hoeveel fouten mag je hebben?

Het theorie-examen voor de motorfiets bestaat uit 50 vragen, hiervan moet je 44 of meer vragen goed beantwoorden. Voor sommige mensen is het examen moeilijk te halen. Maar dankzij onze cursus en als je een klein beetje logisch kunt nadenken is het niet moeilijk om gewoon in 1 keer te slagen voor je theorie-examen.

In het examencentrum

Zorg dat je een kwartier van tevoren op het examencentrum bent. Op het examencentrum volg je deze stappen:

1. Aanmelden bij de aanmeldzuil

Toets je reserveringsnummer in en controleer je gegevens. Dit nummer staat in de e-mail die je hebt ontvangen.

2. Spullen in het kluisje

Stop al je spullen in een kluisje, behalve je identiteitsbewijs.

3. Wacht tot je aan de beurt bent

Wacht in de wachtruimte en volg de aanwijzingen op de beeldschermen. Daarop zie je jouw reserveringsnummer met daarachter een status:

  • ‘Aangemeld’ betekent: je bent aangemeld voor het examen. Zodra er plaats is, word je opgeroepen.
  • ‘Spullen in de locker’ betekent: je bent bijna aan de beurt. Als het goed is, heb je al je spullen eerder al in je kluisje gedaan. Behalve je identiteitsbewijs. Check dit nog 1 keer.
  • ‘Ga naar start examen’ betekent: je bent aan de beurt. Meld je bij de balie ‘Start examen’.

4. Inchecken bij de balie ‘start examen’

Hier controleert een medewerker je identiteitsbewijs en krijg je je tafelnummer. Als je een examen met extra tijd doet, krijg je hier ook de oordopjes. Vergeet de medewerker jouw de oordopjes te geven vraag er dan om!

5. Het examen

Neem plaats in de examenzaal aan de tafel met het juiste tafelnummer. Leg je identiteitsbewijs op tafel en voer je reserveringsnummer in. Check of je e-mailadres klopt en kies dan ‘Start’. Volg de instructies op het scherm. Druk niet eerder op START dan dat je helemaal klaar bent voor het examen. De tijd gaat pas lopen nadat je op START hebt gedrukt. Je hebt daar 3 minuten de tijd voor.

Beantwoord steeds de vragen die je meteen weet. Sla de moeilijk over en bewaar die voor later.

6. Einde examen

Na afloop van het examen krijg je meteen de uitslag.

7. Verlaat de examenzaal en haal je spullen uit het kluisje. Je kunt nu naar huis.

 

De uitslag

Binnen 24 uur stuurt het CBR de uitslag van je examen via e-mail. Dit kan alleen als jij je e-mailadres goed hebt ingevuld.

Ben je geslaagd?

Dan is je uitslag 1,5 jaar geldig.

Ben je gezakt?

In de e-mail vertellen het CBR op welke onderwerpen je extra moet letten bij het leren voor je volgende theorie-examen. Je hebt hier weinig tot niets aan want iedere categorie heeft honderden vragen. Zo weet je nog niet wat je fout hebt gedaan.

 


Wij zijn specialisten in het verzorgen van theorielessen sinds 1990!

Sinds 1990 geven wij theorielessen. In ruim 30 jaar tijd zijn er meer dan 100.000 cursisten door onze cursussen geslaagd!

WhatsApp chat