Als je een motorrijtuig bestuurd terwijl je teveel alcohol, medicijnen of drugs in je bloed hebt krijg je een rijverbod.
Heb je als beginnend bestuurder meer dan 0,8 promille, of als ervaren bestuurder meer dan 1.3 promille alcohol in je bloed, krijg je EN een rijverbod EN word je rijbewijs ingevorderd. Ook als je een blaastest of bloedproef weigert word je rijbewijs ingevorderd.
Ingevorderd wil zeggen dat je rijbewijs door de politie wordt opgestuurd naar het openbaar ministerie. De officier van justitie beslist binnen 10 dagen of jouw rijbewijs ingehouden wordt of dat je het terug krijgt. Valt de 10e dag in het weekend of op een feestdag, dan hoor je de beslissing de eerste werkdag daarna.
Krijg je het rijbewijs niet terug? Dan wordt je opgeroepen voor een OM hoorzitting of je krijgt een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Bij een OM hoorzitting legt de officier van justitie een straf op. Bij een rechtszitting gebeurt dat door de rechter.
Uiteraard mag je tijdens de periode dat je rijbewijs is ingevorderd geen enkel motorrijtuig besturen waar een rijbewijs voor is vereist.
Je rijbewijs kan niet alleen ingevorderd worden na alcohol, drugs of medicijnen gebruik, maar ook als je veel te snel hebt gereden of gevaarlijk gedrag op de weg vertoont.