Het veiligheidseffect van autogordels is het grootst als ze correct en strak over het lichaam worden gedragen. Als een autogordel te los zit, wordt er bij een botsing een zwaardere belasting op het lichaam uitgeoefend, waardoor bijvoorbeeld het borstbeen en de ribben kunnen breken. Draag daarom geen dikke jas en heb geen spullen in je zakken die in jouw lichaam kunnen worden gedrukt.
Je kunt ook gedeeltelijk onder de gordel doorschuiven als deze veel te los zit, waardoor er inwendige buikletsels ontstaan door de heupgordel en beenletsels door contact met harde delen van de auto.
Het diagonale of schoudergedeelte mag niet te dicht bij de nek lopen, maar diagonaal over de schouder en het midden van het borstbeen. Om ervoor te zorgen dat het schoudergedeelte zo goed mogelijk vastzit, zijn auto’s vaak uitgerust met een verstelbaar bovenste ankerpunt, dat de gebruiker zelf kan aanpassen, afhankelijk van de lengte van het bovenlichaam en de zitpositie.
Het heupgedeelte moet zo laag mogelijk lopen, over de dijen, en niet in de buikstreek vanwege orgaanschade. Vooral zwangere vrouwen moeten zich hiervan bewust zijn.